BLOG

 

HÖJSKOLENDKs Indien, Nepal & Thailand elever er gået viralt - eller også er det Dalai Lama?

Ca. 2,5 mio. mennesker har indtil videre set videoen, hvor vores elever møder Dalai Lama. Vildt.
Vi tænker derfor, at du også skal have muligheden: Mødet med Dalai Lama - HÖJSKOLENDK

Hør her hvad Lea, vores underviser i ’Frivilligt Arbejde & Kulturforståelse’, fortæller om mødet med Lamaen;
”I mandags fik hele holdet mulighed for at møde Dalai Lama - og ikke nok med det, så fik vi mulighed for at stille ham et spørgsmål, som han gav os et langt og indsigtsvækkende svar på. Hans ord runger stadig i os. Det var en meget særlig oplevelse og vi føler os meget privilegeret og taknemmelige.”

På flere af vores ophold laver vi frivilligt arbejde. Men er det meningsfyldt, når det nu ”kun” er 3 uger?
Det mener vi helt klart. I Indien har vi i mange gjort en betydelig for bl.a. de tibetanske flygtninge, for børnene på børnehjemmet vi samarbejder med og for lokalsamfundet i og omkring Dharamsala. Mødet med Dalai Lama, var på mange måder beviset for at tibetanerne oplever vi gør en stor og meningsfuld forskel derude. Og det er vi stolte af.

Her kan du læse lidt mere om hvilken forskel vi gør på vores forskellige ophold:

Caribien & Hawaii
På dette ophold forløbet faget ’Frivilligt Arbejde og Kulturforståelse’, når vi ankommer til Caribien. Her har vi et stort, lokalt netværk og det er særligt på hovedøen St. Croix, at vi gør en indsats.
HÖJSKOLENDK har som de første fået adgang til de offentlige skoler, og tilbyder derfor - på nogle af afgangene - muligheden for at blive en del af hverdagen med lokale børn og unge. Vi samarbejder også med et fritidshjem, og har ofte skønne timer dér med børnene efter skole.

Vores højskole har også fokus på bæredygtighed: Under ophold på øens førende, økologiske farm, tager vi udgangspunkt i den skrøbelige øko-balance og hjælper til med dagligdagens opgaver, der kan være bananplantager, trail-making, høste grøntsager, passe dyr og meget andet. Du får derved et unikt indblik i hvordan tingene hænger sammen på de små øer i det Caribiske Hav.

Indien, Nepal & Thailand
Det frivillige arbejde på Indien, Nepal & Thailand opholdet, tager udgangspunkt i den store gruppe af eksil-tibetanerne der bor i Dharamsala i Nordindien.
Vores samarbejdspartner er Tibet Hope Center (NGO), og organisationen drives til dagligt af Kunga, Tenzin og Damdul – tre fantastiske og inspirerende tibetanere, der med hver deres rørende historie, virkeligt brænder for at gøre en forskel for mennesker.
Sammen med dem, udarbejder vi et spændende 3-ugers program fyldt med oplevelser, hvor overskrifterne er kulturudveksling, menneskemøder, foredrag, workshops, udflugter og besøg på mange af de vigtige politiske og religiøse steder for den tibetanske eksilbefolkning.

Mellemamerika
På vores ophold i Mellemamerika laver vi frivilligt arbejde i Guatemala, i byen ’Quetzaltenango’ som Mayaindianerne i sin tid kaldte ’Xela’.
For at kunne hjælpe lokalbefolkningen på bedste vis, sætter vi os ind i landets kultur og historie. Det gør vi blandt andet ved at invitere forskellige lokale NGO'er og personer, der hver især kæmper for en positiv udvikling i Guatemala.

I Guatemala har vi forskellige former for frivilligt arbejde, som du kan vælge imellem. Vi har lagt rammerne for spændende og udfordrende projekter, hvor I fx kan hjælpe Mayaindianere fra hele landet, bygge skoler og sundhedscentre, lave kreative og spændende aktiviteter for fattige og udsatte børn og unge, hjælpe gadehunde, lære lokale kvinder nye køkkenkundskaber fra vores kultur eller hjælpe med beplantning hos Chico Mendes, som vi hvert år støtter med et økonomisk tilskud. Omfanget af det frivillige arbejde afhænger af dit eget engagement og kreativitet, og viljen til at gøre en forskel for en lokalbefolkningen, der tager mod din hjælp med åbne arme. Og der er rigeligt at tage fat i.

Når man tager på sit livs eventyr med HÔJSKOLENDK, er det ofte de uventede oplevelser, som får en stor betydning – som fx mødet med Dalai Lama.
Mon ikke mange af vores tidligere elever, kan nikke genkendende til det?

Eventyrlige højskole-hilsner

Thomas F. Carlsen
Medejer - HÖJSKOLENDK

Vi bliver engang imellem spurgt om vi er en ”rigtig” højskole. Og det spørgsmål giver selvfølgelig stof til eftertanke. Indrømmet, det er svært for mig at være objektiv, da jeg (sammen med Claus) ejer højskolen og har brændt for det her i 10 år.
Så tillad mig at komme med min mening: Ja, selvfølgelig er vi en højskole.
Er vi en ”klassisk” højskole? Nok ikke, men vores fundament og værdier er i høj grad baseret på den danske folkehøjskoles. Og de værdier handler dybest set om dannelse, fællesskab og selvudvikling.

I foråret 2011, blev vi inviteret af DR P1, til at medvirke i et radioprogram om højskoler, og det takkede vi ja til. Jeg var med, og ligeså var bl.a. generalsekretæren for de danske folkehøjskoler. Han var af den overbevisning, at vi ikke var en højskole – at vi iklædte os ”lånte klæder” – og egentligt blot var en virksomhed der laver rejser for unge. Han er selvfølgelig i sin gode ret til sine holdninger og meninger, og jeg lyttede nysgerrigt på hans argumenter - det kunne jo være han havde ret. Men jeg oplevede at hans argumenter var forældede og firkantede. Jeg var – og er stadig – uenig med generalsekretæren.

Vi er en højskole. Og det er vi fordi vi står på skuldrene af Grundtvig og hans tanker omkring dannelse, fællesskab og selvudvikling. Men vi har tilladt os at tænke lidt ”ud af kassen”, og rejser ud i verden med vores elever. Væk fra den trygge andedam for, i endnu højere grad, at give dem perspektiv, læring og en rejse- og kulturoplevelse langt udover det sædvanlige. Det tror vi på virker ift. dannelse og selvudvikling. Det fortæller vores elever os også, i høj grad, efter deres højskoleophold. Langt de fleste af vores elever fremhæver det stærke fællesskab og meningsfuld selvudvikling, som de vigtigste elementer for dem ift. deres højskoleophold med HÖJSKOLENDK. Ikke river rafting, faldskærmsudspring, dykkercertifikat eller et hike i Yosemite National Park.

Måske er det i virkeligheden nemmest, hvis jeg svarer på de fire nedenstående spørgsmål, der netop handler om dannelse, selvudvikling, fællesskab og det at rejse ud i verden på højskole.

Hvad er dannelse - og hvorfor er det vigtigt?
Dannelse er først og fremmest en proces. Altså noget levende og dynamisk. I en klassisk sammenhæng, er begrebet dannelse tæt forbundet til de forestillinger vi har om det, at være menneske og hvad der gør et menneske til menneske.
For mig at se handler det i høj grad om menneskets ”evne” til selvbevidsthed og refleksion. Vores evne til, at have et billede af, et svar på og at kunne reflektere over ”Hvem er jeg?”. Og det bør i virkeligheden nok være ”Hvem er jeg lige nu?”, for dannelse er en proces og ikke et færdigt produkt. Gennem livet ændres vores opfattelse jo af, hvem vi er.
HÖJSKOLENDK er, efter min mening, en vigtig del af vores elevers dannelsesproces. Det er den bl.a. ved, at vi giver vores elever vigtig viden, der rækker udover at kunne læse, regne og stave. Viden der handler om livet, selvet, mennesker og kultur. I HÖJSKOLENDK handler det i høj grad om refleksion, selvudvikling, relationer, bevidsthed, vekslen mellem tryghed og udvikling, multiverset, værdier, nærvær, personlige styrker, mål, motivation, drømme, fællesskab og at kunne mærke sig selv og tage ansvar for sit liv. Alt sammen noget, der giver eleverne mere selvindsigt, og i sidste ende giver vores elever mulighed for, at leve et mere nærende og tilfredsstillende (og gerne også mere end det) liv.

Hvorfor selvudvikling?
Undervisning og uddannelse handler generelt ofte om faglighed og viden om den ydre verden. Vi bliver målt på karakterer, indtjening, statussymboler og viden om noget udenfor os selv.
Man kan sige, at vi præges af en rationel, mental og akademisk tilgang til livet, og knap så ofte mødes med oprigtig nysgerrighed på det menneske vi reelt er indeni.

Det er fx ikke så tit, at vi mødes med spørgsmål som ”Hvad brænder du allermest for?” eller ”Hvad er vigtigst for dig i dit liv?”.
På forunderlig vis er det knap så vigtigt om vi egentlig trives og har det godt. Bilen skal til lovpligtigt syn hvert 2. år og tandlægen sender besked ud, når der er gået 6 måneder siden sidste bissetjek.
Men hvad med os selv? Hvornår kigger vi efter om vi egentlig har det godt og trives? Og hvad der evt. skal til for at vi trives?

Overordnet set handler selvudvikling for mig om at du er tro mod dig selv, kan mærke hvem du er og tør står op for det du føler i maven. Det du føler er rigtigt for dig.
Det tror jeg på virker ift. at leve et fedt, sjovt og inspirerende liv. Og det er vel det, vi alle sammen dybest gerne vil?

Hvorfor er det vigtigt med fællesskab?
Det er et grundbehov i mennesket. Så simpelt er det. Vi har grundlæggende brug for at føle og mærke, at vi er en del af noget større end bare os selv. Vi har brug for mennesker omkring os, der deler vores værdier og overbevisninger. Et sted vi kan være trygge - en sikker havn. Fællesskabet er gigantens skuldre vi kan stå på, og der tror jeg på, at vi bliver inspireret, rummet, mødt, anerkendt, set og hørt. Vi har også et grundbehov for udvikling, og det får vi også i fællesskaber – for vi er sjældent enige om alt. Heldigvis. Og det skaber friktion, på den fede måde, for heri ligger der stor mulighed for udvikling. Særligt hvis vi er nysgerrige, ikke dømmende og sammen kan undres.

Hvorfor rejse ud i verden på højskole?
Fordi det giver perspektiv på både livet generelt, og desuden på Danmark, verden, vores livsstil og kultur og ikke mindst os selv. Vi kan simpelthen ikke undgå at blive vækket en smule, når vi forlader den trygge og velkendte andedam og ser en “anden” måde at leve livet på - og ikke bare ser på, men er en del af den fremmede kultur for en stund. Det er enormt spændende og lærerigt og jeg tror på, at alle mennesker har godt af at rejse. Det er godt for sjælen og vores fundamentale nysgerrighed og jeg tror oprigtigt på, at det at rejse er noget af det eneste vi kan købe, der gør os rigere.

Thomas F. Carlsen
Medejer - HÖJSKOLENDK

I skrivende stund er der kun ganske få minutter til launch af vores nye hjemmeside – et projekt jeg har arbejdet på i 5 måneder. Jeg er kæmpespændt, har en god bunke (livlige) sommerfugle i maven og er stolt over resultatet.

Det har været et langt, spændende og til tider lettere udmattende projekt, og vi har bl.a. knoklet med layout, design, tekster, billeder, Photoshop, InDesign, Joomla, mobilsite-optimering, skalering, title-tags, pixels, padding, CSS, SEO og meget andet, og nu nærmer vi os med hastige skridt målstregen. Hurra, hvor er jeg glad.
Med mig på ”rejsen”, har jeg haft Wel – en programmør-wizard fra Aarhus og en skøn og virkelig kompetent fyr, der har været en fornøjelse at samarbejde med. Stort tak til dig Wel, for et effektivt, nærende og ikke mindst glædesfyldt samarbejde.

Nu er vi rigtigt spændte på, hvordan jeres oplevelse af vores nye hjemmeside er. Jeg håber I kan se og mærke, at der er lagt højskole-kærlighed, passion, grundighed og masser af hårdt arbejde i den.
God fornøjelse.

Eventyrlige højskole-hilsner

Thomas F. Carlsen
Medejer - HÖJSKOLENDK

Reservér en plads på det eventyr du drømmer om - det er gratis og helt uforpligtende og sikrer dig besked inden der bliver udsolgt.

Hvis du er afklaret og klar på højskoleeventyr, er det bare med at tilmelde dig.
Der bliver nemlig udsolgt på langt de fleste af vores ophold.

Infomøder

Hvis du overvejer at rejse på et af vores eventyrlige højskoleophold i udlandet, har du sikkert spørgsmål til os. Vi vil meget gerne svare på dem alle, så du har ro i maven og føler dig helt tryg, når du tilmelder dig.

På vores infomøder møder du oftest Claus eller Thomas (ejerne af HÖJSKOLENDK), Peter vores daglige leder, tidligere elever og ofte et par af vores dygtige og engagerede destinationsledere. Til infomødet deltager også andre nysgerrige og kommende elever, som du kan sludre med om eventyret, der venter.

Glæd dig til at høre mere om; HÖJSKOLENDK, vores højskoleophold, adventure og aktivitetsmuligheder, oplevelser, workshops og vores aktive måde at undervise på. Og så svarer vi selvfølgelig på alle de spørgsmål du har.

TILMELD DIG INFOMØDE

Slider

BROCHURE

LÆR OS BEDRE AT KENDE

Mød vores inspirerende team der glæder sig til at tage på eventyr med dig.

Blog

Frivilligt arbejde i udlandet med HÖJSKO...

6. jul - 2018

HÖJSKOLENDKs Indien, Nepal & Thailand elever er gået viralt - eller også er det Dalai Lama?Ca. 2,5 mio. mennesker har indtil videre set videoen, h...

Er HÖJSKOLENDK en højskole?

17. mar - 2018

Vi bliver engang imellem spurgt om vi er en ”rigtig” højskole. Og det spørgsmål giver selvfølgelig stof til eftertanke. Indrømmet, det er svært for mi...

Ny hjemmeside - vi er spændte!

23. feb - 2018

I skrivende stund er der kun ganske få minutter til launch af vores nye hjemmeside – et projekt jeg har arbejdet på i 5 måneder. Jeg er kæmpespændt, h...

Reservér en plads på det eventyr du drømmer om - det er gratis og helt uforpligtende og sikrer dig besked inden der bliver udsolgt.

#hojskolendk

VI GØR EN FORSKEL

Vi tror på at alle kan gøre en forskel - selv en højskole fra Danmark.
Vi støtter derfor Verdens Skoves arbejde med bevarelse og bæredygtig brug af verdens skove.
Vi har allerede fredet over 75.000 m2. Dét er vi stolte af i HÖJSKOLENDK.HÖJSKOLENDK

Bildsøvej 9 C
4200 Slagelse
Danmark

Præstebakken 3
8680 Ry
Danmark

Kontakt

Tlf. Nr.: 7027 9007

Mail: info@hojskolendk.dk

Skype: hojskolendk

Instagram: #hojskolendk

Google +     LinkedIn 

Samarbejdspartnere