Michelle M. Dyrskjøt

Min far har altid sagt, at ”tager man et valg, vælger man samtidig noget andet fra.” Selv i de mindste sammenhænge her i livet kan den tanke virke en smule angstprovokerende. Hver eneste dag bliver vi jo stillet over for en masse valg, som kan have stor, men oftest har en ret lille indflydelse på vores liv. Skal jeg stå op eller blive liggende i sengen? Hvilket tøj skal jeg have på i dag? Hvad skal vi lave til aftensmad? Skal jeg børste tænder? Hvilken uddannelse skal jeg vælge? Valgene er uendelige. For nyligt valgte jeg at rejse med HÖJSKOLENDK til Indien, Nepal & Thailand.
Jeg har som mange andre gået den helt traditionelle vej med folkeskole, gymnasiet, sabbatår og så er jeg netop vendt hjem fra mit højskoleophold i udlandet. Jeg gik i den samme folkeskoleklasse i 10 år og startede derefter i den samme gymnasieklasse som min bedste veninde, så jeg kan ikke prale af at have stået på egne ben. Ikke før nu i hvert fald.

I mit første sabbatår, hvor jeg ikke lavede meget andet end at arbejde i en bager, fik jeg øjnene op for HÖJSKOLENDK og deres ’Indien, Nepal & Thailand’ rejse. Jeg besluttede mig for at tage et ekstra sabbatår og melde mig til holdet i efteråret 2016. Før jeg vidste af det, sad jeg i et tog på vej til afrejsemøde i Odense, for at møde mine kommende rejsekammerater for første gang. Og det var ligesom dér i toget, at det gik op for mig, at jeg for første gang i mine 20 leveår nu var alene ude i verden. Eller i hvert fald alene i Danmark; på vej for at møde næsten 30 totalt fremmede mennesker. På daværende tidspunkt havde jeg slet ikke fantasi til at forestille mig, at jeg med de mennesker senere hen ville komme til at grine, græde, danse og synge og ikke mindst dele nogle af de allerstørste øjeblikke i mit liv med.
På rejsen blev vi naturligvis også stillet over for en masse valg. Men noget der blev gjort klart helt fra starten var, at alle valg var tilvalg. I Indien planlagde nogle af de andre elever at tage til Kashmir et par dage og ville derfor ikke kunne hjælpe til med det frivillige arbejde. Jeg var en del af den gruppe, der blev tilbage, og vi snakkede meget om, om vi mon gik glip af noget. Og jeg husker tydeligt Stines kloge ord, der sagde, at ”man går ikke glip af noget, hvis man har det fedt imens man laver noget andet.” De ord gjorde kæmpe indtryk på mig, og personligt har den tankegang hjulpet mig lige siden, når jeg skal træffe større valg og dermed vælger noget andet fra.

Jeg valgte at rejse med HÖJSKOLENDK fra oktober 2016 til januar 2017. Men hvad hvis jeg havde valgt anderledes? Jeg kan kun gætte mig til hvordan mit liv så havde set ud, men det havde sandsynligvis ikke ændret sig meget fra hvordan det så ud før jeg tog af sted. Jeg havde stadig arbejdet i bageren og solgt kager til de samme kunder hver dag. Og jeg havde været hjemme til min fars 50 års fødselsdag, til jul med familien, nytår med veninderne og en masse koncertoplevelser. Men jeg er ikke gået glip af noget af det, for jeg havde det fedt mens jeg rejste rundt i Nepal, Indien og Thailand med mine nye venner.
Om lidt stikker jeg af med Cirkus Arena og rejser landet tyndt med dem hele sommeren, hvor jeg skal arbejde i deres billetkontor. Derefter påbegynder jeg mit tredje og sidste (bare rolig, mor og far) sabbatår, hvor jeg lige skal have krydset lidt flere ting af på min bucket-liste inden jeg starter på min drømmeuddannelse. Og havde jeg ikke valgt at rejse med HÖJSKOLENDK, havde jeg hverken haft modet eller fantasien til at gøre nogle af de ting.

Rejsen i sig selv var selvfølgelig HELT fantastisk og magisk og oplevelsesrig. Men at komme hjem og høre, at jeg har inspireret min 18-årige kusine til også at tage ud og rejse i sit sabbatår og samtidig har fået min egen søster til at overveje at tage på efterskole, dét havde jeg ikke forventet, og det gør mig glad helt ned i maven, at min rejse kan have den positive effekt på dem omkring mig. Først som 20-årig lærte HÖJSKOLENDK mig at tro på mig selv og mine drømme her i livet og gå mine egne veje. Og hvis jeg, ved hjælp af det jeg lærte på mit 3 måneders eventyr, kan inspirere andre tidligere i livet til at følge deres drømme, så gør jeg det!
Da jeg valgte at rejse med HÖJSKOLENDK, valgte jeg samtidig en masse andre ting fra. Og jeg ville til enhver tid gøre det igen for at få lov til at opleve den fortryllende rejse vi var på i 3 måneder ude i verden.
– Michelle Marie Dyrskjøt