Bæredygtighed – vores planet, vores ansvar

“If you think you’re too small to make a difference, you haven’t spent a night with a mosquito.”

Vi gør en forskel

I HÖJSKOLENDK brænder vi for at give vores elever et eventyrligt højskoleophold for livet. Så bæredygtigt som overhovedet muligt.

Vores ophold bringer os på tværs af kontinenter og landegrænser, ud på eksotiske destinationer og rundt i alle afkroge af verden, når vi som gruppe rejser ud for at udvide vores horisonter i mødet med andre kulturer, vilde naturoplevelser og spændende menneskemøder.

Sandheden er desværre, at det er hulens svært at opleve brøleaberne i Costa Ricas jungle, de fede surf-bølger på Hawaii eller Himalayas bjerge i Nepal, på et højskoleophold i udlandet, uden at flyve – og flyrejser udleder Co2.

Men hvad gør man så, når man ønsker at begrænse sit negative aftryk på miljø, lokalsamfund og dyrevelfærd, men ikke begrænse rejselysten?

For os handler det om holdning og handling. Vi tager ansvar som højskole og forholder os aktivt til vores aftryk – positivt som negativt – så vi er med til at skabe bæredygtig turisme i dag, i morgen og i fremtiden. Det starter med at have orden i eget hus og dernæst ved vores leverandører og samarbejdspartnere, som vi i tæt samarbejde med stiller krav til etik, vilkår og klimapolitik.

Du kan – sammen med os – være med til at tage ansvar for dit aftryk på klimaet og rejse med god og grøn samvittighed. Valget er dit. Ligesom valget om at støtte vores mærkesager og at håndplukke vores samarbejdspartnere, er vores. Herunder kan du læse meget mere om vores indsats der omhandler:

VORES MÆRKESAGER

– Trees for the future // vi planter træer
– Co2 Neutralt Website // vores hjemmeside er Co2 neutraliseret
– Verdens Skove // vi freder skov
– World Animal Protection // dyrevelfærd på din rejse

HÅNDPLUKKEDE SAMARBEJDSPARTNERE

FRIVILLIGT ARBEJDE
 – Guatemala
 – Indien
 – Caribien
 – Nepal

STØTTE & DONATIONER TIL KRISERAMTE OMRÅDER

DIT MEDANSVAR – TAG PÅ EVENTYR MED GOD & GRØN SAMVITTIGHED

Ingen af os kan redde hele verden, men sammen kan vi passe på den smukke klode, vi har.

— — —

VORES MÆRKESAGER
Uden handling har holdninger ikke meget værdi. Vi har nøje udvalgt en håndfuld mærkesager, som vi med stor glæde er overbevist om er med til at skabe positive aftryk omkring os. Listen bliver hele tiden længere og vores indsats vokser kontinuerligt.

Trees for the future – vi planter 50 træer for hver elev der rejser med os
I samarbejde med nonprofitorganisationen ’Trees for the future’ planter vi 50 træer for hver elev der rejser med os på højskoleophold i udlandet. Med dette initiativ arbejder vi målrettet på at klimakompensere din rejse og skabe en mere bæredygtig fremtid, hvor vi passer bedre på vores klode og hjælper lokale farmere i Afrika med at blive selvforsynende på deres egne farme og dermed mindske fattigdom og hungersnød i udsatte områder.
Her kan du læse mere om Trees for the Future.

Co2 neutralt website
Vi Co2 neutraliserer vores hjemmeside, ved at kompensere for det forbrug der kræves, for at holde den kørende med server, webhotel og internet. Mange bække små.

Verdens Skove – 106.785m2 fredet regnskov
Som værdidrevet højskole er vores værdier særdeles vigtige – og én af vores kerneværdier er respekt. Respekt er fundamentet i et højskolefællesskab, der bringer mennesker med forskellige baggrunde sammen både internt på enkelte elevhold samt i deres møde med fremmede kulturer. ”Leave No Trace” er ét eksempel og fortæller os vigtigheden af at besøge og efterlade et sted eller et land respektfuldt.

Det kan lyde kliché, at ”vi skal passe på vores planet”, men vi tror på at alle kan gøre en forskel – selv en højskole fra Danmark. Det ligger os meget på sinde at vi i HÖJSKOLENDK tager ansvar og gør det vi kan, for at passe på vores allesammens hjem. Vi har derfor etableret et spændende samarbejde med Verdens Skove; en organisation der arbejder for bevarelse og bæredygtig brug af verdens skove – både de danske skove og regnskoven.

Alle vores elever har, før og efter deres højskoleophold, mulighed for at købe en HÖJSKOLENDK t-shirt, og penge derfra, går til køb og fredning af skovområder, rundt omkring i verden. Vi er kun lige gået i gang, men har allerede fredet 106.785 m2 regnskov i Nicaragua. Dét er vi stolte af.

Om Verdens Skove
“Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der arbejder for bevarelse og bæredygtig brug af verdens skove – både de danske skove og regnskoven.

Frivilligt arbejde er kernen i Verdens Skove. Vi skaber handlemuligheder for folk, der gerne vil bevare og fremme verdens skove – bl.a. via kampagner og lokale projekter i regnskoven og i den danske natur.
Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982. Siden har over 200.000 danskere købt regnskovscertifikater. Som resultat står store områder af regnskov i Costa Rica, Ecuador og Nicaragua tilbage den dag i dag.

Vores vision er, at den vilde skovnatur bliver bevaret og fremmet, og at skovenes ressourcer bliver forvaltet socialt, miljømæssigt og økonomisk ansvarligt.”
Her kan du læse mere om Verdens Skove.

World Animal Protection – dyrevelfærd på din rejse
En af de spændende ting ved at opleve verden, er at komme helt tæt på det eksotiske dyreliv man finder på vores eksotiske destinationer. Det kan være alt fra tigere, aber, elefanter, delfiner og endda slanger for nogen. Hver person sin smag, men fælles for os i HÖJSKOLENDK er at vi ikke ønsker, at vilde dyr skal leve et liv i fangenskab eller avles dertil.

Derfor udbyder, anbefaler eller opfordrer vi aldrig til aktiviteter eller underholdning, hvor dyr i fangenskab er involveret. Vi opfordrer derimod til at opleve dyrene i det fri – tag på safari, tag et dykkercertifikat eller stå tidligt op og oplev dyrelivet udfolde sig autentisk.

I HÖJSKOLENDK støtter vi Word Animal Protection – en organisation, der arbejder på at stoppe dyremishandling, dyr i fangenskab og handlen med vilde dyr. Du kan læse mere om deres arbejde her: www.worldanimalprotection.dk

— — —

Håndplukkede samarbejdspartnere
Med destinationer på tværs af hele verden og med højskoleophold der er fyldt med adventure & aktiviteter er der nødvendigt med dygtige og kompetente samarbejdspartnere.
Vi håndplukker vores samarbejdspartnere og sikre os først og fremmeste at de lever op til alle nødvendige sikkerhedskrav både lokalt og fra os. Derefter har vi en tæt dialog omkring etik, kvalitet og sikre os at vi har en fælles målsætning om at skabe bæredygtig turisme.

Dette indebærer gode lønninger lokalt, der overholder alle lovkrav. En aktiv miljøpolitik og en omsorgs- og respektfuld holdning til dyrevelfærd, så vi aldrig leverer aktiviteter med dyr i fangeskab eller under dårlige vilkår.

— — —

FRIVILLIGT ARBEJDE
På flere af vores ophold har vi faget ’Frivilligt arbejde & Kulturforståelse’. Her engagerer vi os med lokale projekter og gør en mærkbar forskel for både mennesker og dyr.

Chico Mendes – Guatemala
Projektet Chico Mendes arbejder for at beplante områderne ved maya landsbyen Pachaj, da store dele af skovområdet er truet af regeringens forvaltning af vand, skov og andre naturressourcer som olie. Armando Lopez startede projektet tilbage i 1998 da han var utilfreds med regeringens rovdrift på naturen, der med store miljømæssige og sociale konsekvenser, tvinger lokale samfund til at flytte eller leve med forurening.
Landsbyen Pachaj har kollektivt ejerskab over de nærliggende skov- og bjergområder, hvor beplantning rodfæster landsbyens brug og ret over områderne, så staten ikke kan kræve ejerskab og sælge det videre til større udenlandske virksomheder.

Vi støtter det lille lokal samfund i faget ‘Frivilligt Arbejde & Kulturforståelse’ med beplantning af områderne, økonomisk tilskud, samt indsamlinger da projektet Chico Mendes ikke modtager nogen form for offentlig støtte.
Her kan du læse mere om Chico Mendes projektet.

Tibetanske flygtninge – Dharamsala, Nordindien
Det tibetanske folk har i mange år lidt under Kinas fornægtelse af frigørelsen af Tibet. Grundet bl.a. offentligt støtte af den tibetanske spirituelle og politiske leder Dalai Lama, der selv i 1959 flygtede til Dharamsala, er mange tusinde tibetanere gennem tidens løb blevet retsforfulgt, fængslet og tortureret. Over 130.000 tibetanere lever i dag i eksil, og i Kina lever folket uden religiøs frihed og under et stort økonomisk pres fra enorme menneskemængder, som den kinesiske regering strategisk flytter ind i Tibet.

Kusang Tenzin, en ung tibetaner, iværksatte i 2007 ‘Tibet Hope Center’. Kusang blev født i Tibet og ankom i ’92, som en lille dreng, til Dharamsala i Nordindien.
Tibet Hope Center er en non-profit organisation der arbejder hårdt for at skabe nye muligheder og en bedre fremtid for de mennesker, der er flygtet til Dharamsala. Gennem uddannelse og aktivt arbejde er Tibet Hope Center med til at skabe selvstændige, uafhængige og sprogligt stærke mennesker.

I faget ‘Frivilligt Arbejde & Kulturforståelse’ i Indien, underviser og træner vi tibetanerne i begynder engelsk, vi laver små renoveringsprojekter, udveksler kultur- og livsperspektiver og gør en forskel på lokale projekter. Vi donerer endvidere 100$ for hver elev vi har med på vores Indien, Nepal & Thailand ophold, og pengene går ubeskåret til arbejdet for en bedre fremtid for de tibetanske flygtninge.
Her kan du læse mere om Tibet Hope Center.

St. Croix Animal Welfare Center – Caribien
St. Croix Animal Welfare Center er en non-profit dyreorganisation, hvis mission det er at være den hjælpende hånd for forældreløse, misbrugte, forsømte og ellers uønskede dyr på St. Croix.
De tager omkring 3.000 dyr til sig om året, som hver især har brug for behandling, opmærksomhed og naturligvis menneskelig kærlighed. De sørger for at socialisere dyrene og give dem et tillidsfuldt menneskesyn tilbage. Det er en berigende oplevelse at møde dyrene og ikke mindst personalet, som hver dag knokler med meget beskedne midler for at stoppe dyremishandling, hjælpe tilskadekomne dyr og være med til at give de raske dyr nye og kærlige hjem igen.
Udover dyreinternatet driver de også ‘Paws from Paradise’ – et program , der gør en kæmpeindsats på de caribiske øer for at sprede budskabet om at stoppe mishandling af dyr.
Det handler om at stoppe hundekampe, være med til at uddanne og informere mennesker med dyr og invitere frivillige ind til samfundstjenester, som fokuserer på dyrevilkår. Uden de frivillige ville internatet ikke kunne løbe rundt, og det er med glæde at vi i HÖJSKOLENDK er med til at gøre en forskel for de mennesker, som kæmper en kamp for øens dyr. Vi kan love jer, at hvalpe, hunde, killinger og katte får oceaner af opmærksomhed og kærlighed fra vores elever.
Her kan du læse mere om St. Croix Animal Welfare Center.

Boys & Girls Club på St. Croix – Caribien
Det er ikke altid let at være barn i et fattigt ø-samfund. Forældrene arbejder hårdt og det efterlader ofte børnene på egen hånd.
Boys & Girls Club er en fritidsklub for børn og unge i alderen 5-18 år. Neil Canton er daglig leder og direktør og sammen med hans staff af frivillige, skaber han fritids-muligheder, så børn og unge kan føle sig trygge og godt tilpas. Som højskole gør vi en forskel ved at hjælpe til med arbejdsopgaver bla. maling af lokaler, rydde op, ordne have og hvad ellers fritidsklubben ikke har ressourcer til på egen hånd. Udover det har vi selvfølgelig tid sammen med børnene: Vi planlægger legedage, hjælper til med lektier og fortæller om Danmark og vores kultur.
Boys & Girls Club er et sted fyldt med god energi og gode mennesker, og når vi som højskole møder op, bliver der skabt en helt speciel stemning. Børnene er nysgerrige, der bliver grinet og spredt glæde og smil over hele linjen. Ingen tvivl om, at når vi går derfra, er det med en positiv følelse af, at vi har gjort en lille forskel for Neil og hans staff, som sammen gør en kæmpeforskel for børn og unge på St. Croix.

Om Boys & Girls Club
“It is our mission to inspire and enable all young people, especially those from disadvantaged circumstances, to achieve their full potential as productive, responsible, and caring citizens.”
Her kan du læse mere om Boys & Girls Club på St. Croix.

Namaste Children’s House, Børnehjemmet i Pokhara – Nepal
I Nepal gør vi bl.a. en forskel på Namaste Children’s House i Pokhara og det er altid en skøn og livsbekræftende oplevelse at besøge børnehjemmet. Vi har gennem tiden støttet økonomisk gennem køb af mursten til deres drøm om at få bygget et nyt og større hus til alle de skønne børn der bor der. Vores elever har også lavet mange spændende og sjove kultur/oplevelsesdage for børnene, og det er altid hit. Børnehjemmet, de ansatte og de frivillige gør en kæmpeforskel i lokalområdet, og sørger bl.a. for at alle deres børn og unge får en skoleuddannelse, mad på bordet, en varm seng at sove i og et fællesskab, som de kan føle sig trygge i.

Om Namaste Children’s House
“We respect and view each child as a unique personality and the most important person in our environment. Our goal is to assist young children ages 2 to 9 to reach their fullest potential as healthy, creative, constructive members of our community and to respectfully cultivate a genuine desire for lifelong learning. Part of this assistance is to work closely with the parents, to respect the individual child and his/her needs, and to nurture the qualities of imagination, honesty, loyalty, grace, and resilience.

Namasté Children’s House believes that social, racial, religious, and cultural diversity in the student body contributes greatly to the value of the school experience.”
Her kan du læse mere om Namaste Children’s House.

— — —

STØTTE & DONATIONER TIL KRISERAMTE OMRÅDER
Naturens kræfter kan være ubarmhjertige og ikke alle lande har samme sikkerhedsnet som vi har herhjemme i Danmark. Herhjemme rammes vi hverken af naturkatastrofer eller ekstrem fattigdom som mange andre lande vi rejser i, desværre gør. Et godt samarbejde går begge veje og når vi nu nyder godt af landet i gode tider, så vil vi også gøre en forskel for dem i svære tider.

Vi har derfor støttet følgende lokale projekter økonomisk i kriseramte områder, som i den grad havde brug for hjælp til at genopbygge en normal hverdag efter naturkatastrofer.

2017 – Caribien rammes af kategori 5 orkanen Irma
2016 – Fiji rammes af kraftig cyklon
2015 – Jordskælv i Nepal (7,8 på Richter skalaen)

Vi ved godt, at vi ikke kan redde hele verden, men med en fælles indsats kan vi gøre en forskel.

— — —

DIT MEDANSVAR – TAG PÅ EVENTYR MED GRØN SAMVITTIGHED
Hvis du skal med på et af vores eventyrlige højskoleophold, så er her et par gode og vigtige rejseråd til hvordan du tager ansvar for dit aftryk på klima, lokalsamfund og dyrevelfærd.

Solcreme
Når du vælger solcreme, så vælg én med mærket ”Reef Safe”, så du får en flot solbrun kulør, uden at ødelægge koralrevet med skadelige kemikalier. Det bliver du, vores vigtige og smukke koralrev og alle de farverige fisk glade for, næste gang du snorkler eller svømmer en tur.

Vandflaske
Køb dig en god drikkedunk/vandflaske, som du kan genanvende – om og om igen – på dit ophold. På den måde sparer du på forbruget af plastik. Du kan med god samvittighed købe en lækker termoflaske, som holder dit vand kold meget længere end en plastiskflaske gør.

Spis lokalt med lokale råvarer
Kast dig ud i den fantastisk lækre mad, som man får lokalt i de lande vi rejser i. Gå efter de lokale retter, der bruger lokale råvarer og få en masse autentiske madoplevelser, samtidigt med at du støtter lokalsamfundet og mindsker import af råvarer fra andre lande – det bliver klimaet glad for og du får et lækkert indblik i det lokale køkken. Hvis du har lyst, kan man desuden skippe kødet nogle dage og bestille vegetarretter. Det sparer også en god sjat på Co2 regnskabet.

Leave no trace
Vi har, siden vores første ophold, rejst med en af vores bærende værdier ”Leave no trace”.
Vi vil ikke efterlade spor hvor end vi rejser og tager altid vores affald, udstyr og fantastiske minder med retur. Hvis du vil have ekstrapoint på karmakontoen, så kan du med grøn samvittighed tage noget af det affald du finder i naturen med til den nærmeste skraldespand – det er rigtig god stil.

Vær nysgerrig – Du vil elske det og de lokale vil elske dig for det
En af de mest berigende måder at udvide sin horisont på er, at træde nysgerrige skridt ind i den lokale kultur og møde lokalsamfundet med et åbent sind og et åbent hjerte. De vil elske din nysgerrighed og vi lover, at du får oplevelser med hjem som du husker resten af livet.

Sluk for din aircondition når du tager ud
I Danmark har vi udtrykket ”At fyre for fuglene”, når vinduerne står åbne og radiatorerne kører for fuldt blus. I de tropiske områder er det lige omvendt. Her er der aircondition som får lov til at gøre indeklimaet behageligt – hvilket vi er rigtig glade for, når det er rigtigt varmt. Vi kan begrænse vores strømforbrug drastisk, ved at slukke vores aircondition når vi forlader værelser eller hytter, så den ikke bare står og køler rummet, når ingen er hjemme. Det tager kun et par minutter at køle rummet/hytten, når vi har været ude og nyde det gode vejr.