Dit sabbatår – make the most of it

Hvis du skal ha’ dig et (eller flere) sabbatår, drømmer du sikkert om at det bliver verdens fedeste år. For lige nøjagtigt dig – og det forstår vi godt.

Men det kan være hulens svært at finde ud af hvad man allerhelst vil bruge sit sabbatår på, for der er så mange spændende ting, man kan kaste sig ud i. Det var blandt andet derfor jeg startede HÖJSKOLENDK for 14 år siden, så man kunne kombinere to af de allerbedste ting man kan bruge sit sabbatår på; en fantastisk højskoleoplevelse og et vildt rejseeventyr.

Og jeg erkender blankt at jeg (naturligvis) i den grad er farvet, for jeg elsker begge dele og er stifter af HÖJSKOLENDK. Vores kombi af højskole-livet der kan så meget og er fyldt med good-times, dannelsesrejsen, selvindsigt, nye venner, glæde og et fedt fællesskab – og rejseeventyret der byder på ”det ukendte”, spændende kulturer, fantastiske menneskemøder, adventure og adrenalin, håret-i-postkassen-udfordringer, vilde naturoplevelser, tynd mave i en tuk-tuk, eksotiske dyr i store nationalparker, frihed, spontanitet, storbyer og lækre strande er bare kæmpefed.

Så selvom jeg til enhver tid vil anbefale et skønt ungt menneske, der planlægger sit sabbatår, at ta’ på højskole i udlandet, så er der selvfølgelig mange fede og spændende muligheder. De 5 bedste – efter min mening – har jeg forsøgt at beskrive herunder.

Højskole i Udlandet
Drømmer du om både højskole-oplevelsen og det store rejseeventyr i dit sabbatår, kan du kombinere det hos os i HÖJSKOLENDK. Gennem de sidste 14 år har vi specialiseret os i at perfektionere lige nøjagtigt den kombi – og det virker fantastisk.
Tjek evt. anmeldelser fra tidligere elever på både Trustpilot og Facebook og/eller læs rejsebrevene på vores hjemmeside. Når jeg selv gør det en gang imellem, er det svært for mig ikke at blive en lille smule våd i øjnene (og det er ikke altid pollen-allergien), når jeg læser hvor glade vores tidligere elever har været for deres højskoleophold med os. Og hvad det har givet dem at få noget meningsfuld og spændende undervisning, der virkeligt gør en forskel i et ungt menneskes liv. Hurra, hvor er det skønt!

Vi har både 2 måneders og 3 måneders højskoleophold med 3-5 spændende lande på programmet og desuden lidt kortere sommerophold af ca. 5 uger varighed. Og vi har naturligvis valgt de lande, der bare skal opleves i løbet af et liv. Måske du kan finde et højskoleophold der vækker noget i dig?

Interrail
Med et Interrail Global Pass kan man rejse i op til 33 lande og selv vælge både antal rejsedage og hvor længe pass’et skal gælde. Det må være en af de mest bæredygtige måder at rejse rundt i Europa på, hvis altså ikke man cykler eller vandrer. Og hvor fedt er det ikke at bruge et par eventyrlige måneder, med en god ven, på at opleve lande som fx Grækenland, Spanien, Italien, Tyrkiet, Nordmakedonien, Slovakiet, Serbien, Kroatien, Litauen, Norge, Irland eller Østrig.

Grupperejser
Grupperejser er også populære i sabbatåret og flere og flere unge elsker at rejse og opleve sammen med andre i deres aldersgruppe. Den store forskel på vores højskoleophold i udlandet og en grupperejse, er at det (åbenlyst) mangler højskole-delen og derudover er der sjældent en dansk rejseleder med og ingen undervisning undervejs. Til gengæld minder det lidt mere om den klassiske backpacker-oplevelse, hvor man rejser mere rundt, er kortere tid på destinationerne og oplever dermed lidt flere steder på sin rejse. Hvis man synes det lyder federe, kan man fx tjekke Jysk Rejsebureau ud, der har specialiseret sig i det.

Frivilligt Arbejde i Udlandet
Det er SÅ meningsfuldt og fedt at gøre en forskel for andre – om det er børn, ældre, handicappede, landsbyer, undervisning, dyreliv, wildlife rescue, naturprojekter, rent drikkevand eller bæredygtighed. Derfor har vi også inkluderet frivilligt arbejde, på en del af vores ophold. På de ophold der giver mening.
Drømmer du om at rejse afsted i en lidt længere periode, hvor du koncentrerer dig om det frivillige arbejde, kunne du fx kigge på GoEco.org. De har projekter i over 40 lande (bl.a. Maldiverne, Sydafrika, Costa Rica, Sri Lanka og Ecuador/Galapagos), og mere end 150 forskellige ”programmer” at vælge mellem.

Work Away
At være Work Away’er er en spændende – og ofte lidt billigere – måde at opleve verden på. Her bor man normalt hos private og giver en hånd med på et af deres projekter (det kunne fx være farm-stay experience, undervisning, eller bæredygtighed) og til gengæld får man så kost og logi. Man kunne fint kalde det en ”working holiday” og på de fleste projekter arbejder man som udgangspunkt 5 dage om ugen i ca. 4-5 timer om dagen. At være Work Away’er handler nok allermest om kulturudveksling og at lære noget om hvordan det egentligt er at bo (lokalt) og arbejde i et land en rum tid.
Workaway.info har muligheder i +170 lande, og hvis du synes det lyder spændende, kan du sikkert finde noget du synes er meningsfuldt og fedt.

— — —

Vi håber du finder dét der passer allerbedst til dig og ønsker dig et fantastisk sabbatår!

Eventyrlige hilsner
Thomas – Stifter & Direktør, HÖJSKOLENDK