Frivilligt arbejde i udlandet

Fundamentet for HÖJSKOLENDK handler om mennesker, fællesskab og respekt og derfor fungerer ‘Frivilligt Arbejde & Kulturforståelse’, som et naturligt bindeled i undervisningen. Og så er det bare rigtigt spændende, givende og meningsfuldt at lave frivilligt arbejde i udlandet.

Når man besøger fremmede kulturer er det vigtigt at række ud, lytte og lære om lokale forhold, kulturer og traditioner. Det er så let at komme til et fremmed sted og bare “udnytte” det bedste der findes dér – og glemme vigtigheden af det at give.

Frivilligt arbejde i udlandet - HÖJSKOLENDK

En god måde til at finde balancen mellem at give og tage, er at engagere sig i velgørende projekter eller på anden måde nyttigt, frivilligt arbejde i lokalområdet. Alt afhængigt af destination og verdensdel varierer vores indsats ift. frivilligt arbejde i udlandet.

Vil du gøre en forskel for dig selv og andre, så glæd dig til ‘Frivilligt Arbejde & Kulturforståelse’.

Frivilligt arbejde i Mexico

I ’Frivilligt Arbejde og Kulturforståelse’ på Caribien, Hawaii & Mexico opholdet, kan du vælge mellem to linjer i Mexico, med hvert deres fokus på et udviklingsområde, der er aktuelt i lokalområdet – både på land og i vand.

Begge programmer kobles sammen af vores rejseledere og undervisere, der er med på opholdet. Vi tager dage og aftener ud, for at dele oplevelser og forstå hvorfor den indsats vi gør er så hulens vigtig for lokalområdet.

Frivilligt arbejde i udlandet - HÖJSKOLENDK2

Linje #1 – Udfordringerne på land…

Her arbejder vi sammen med en lokal mexicansk skole. Gennem 3 uger har vi ugentlige samtaler, hvor engelsk og kulturudveksling er på programmet og du lærer helt sikkert også noget spansk undervejs. Det er vigtigt at de unge lokale lærer engelsk, da Playa del Carmen området er en populær turistdestination. Glæd dig til at blive klogere på, hvordan livet for en ung mexicaner er. Vi kombinerer det med frivilligt arbejde på et dyreshelter, da der er mange gadehunde i Mexico. Shelteret kan bruge alle hænder, så de er enormt glade og taknemmelige for at vi hjælper. Her hjælper vi med at gøre dyrene klar til adoption og det inkluderer bl.a. at gøre dem vant til mennesker.
Tidligere har vores elever også lavet fundraisere og ’create awareness’ programmer for turister der besøger Mexico.

Frivilligt arbejde i udlandet - HÖJSKOLENDK6

Linje #2 – Livet under havoverfladen…

Østkysten i Mexico oplever mange turister i løbet af et år og det påvirker desværre det mangfoldige marineliv. Vi skal i dybden med, hvilken indflydelse turismen har på marinelivet, og skal bl.a. registrere havskildpadders adfærd og derudover studere miljøpåvirkningen for havskildpadderne. Det giver os en ny og stærkere forståelse for, hvor sensitiv marinelivet egentligt er. Hovedformålet er at sørge for at havskildpadderne, og det økosystem de er afhængige af, ikke forsvinder pga. turisme og industri. Glæd dig til en anderledes og spændende dagligdag, hvor vi bliver klogere på havet og dets mange gaver.

Læs mere om højskoleopholdet ‘Caribien, Hawaii & Mexico’ her!

Frivilligt arbejde i Indien

Det frivillige arbejde på Indien, Nepal, Thailand & Sri Lanka opholdet, tager udgangspunkt i den store gruppe af eksil-tibetanerne der bor i Dharamsala i Nordindien.
Vores samarbejdspartner er Tibet Hope Center (NGO), og organisationen drives til dagligt af Kunga, Tenzin og Damdul – tre fantastiske og inspirerende tibetanere, der med hver deres rørende historie, virkeligt brænder for at gøre en forskel for mennesker.
Sammen med dem, udarbejder vi et spændende og meningsfuldt 3-ugers program fyldt med oplevelser, og overskrifterne er kulturudveksling, menneskemøder, foredrag, workshops, udflugter og besøg på mange af de vigtige politiske og religiøse steder for den tibetanske eksilbefolkning.

Praktisk, Forløb & Indhold

To dage om ugen (så vidt det er praktisk muligt) har vi udflugter, workshops, besøg af inspirerende talere eller foredragsholdere, og får indsigt i det tibetanske folks historie, i buddhismen, de politiske aspekter om Dalai Lamas rolle som spirituel leder – og ikke mindst om hvordan vi alle kan være med til at gøre en forskel.
De resterende tre dage er projektdage, hvor vi smøger ærmerne op og arbejder sideløbende på tre ”linjer”, med overskrifterne ’Indiske børn fra slumområder’, ’English Conversation Class’ samt et kreativt hands-on projekt.

Vi samarbejder også med Tong Len, der lærer fattige indiske børn og familier fra lokale slumområder at skrive og regne – og mange børn får helt op til en 12-års uddannelse gratis. Her hjælper vi de mindste på 2-5 år med deres første ABC’er og begynder engelsk. Vi tager også ud til det store hostel, drevet af Tong Len, hvor ca. 100 børn bor, får mad, kærlighed, undervisning og har deres daglige gang. Her har vi også nogle skønne legedage med alle børnene, der elsker at vi kommer på besøg.

I ‘English Conversation Class’ møder vi de tibetanske munke og nonner, og udveksler tanker om udvalgte emner som frihed, demokrati, religion, tibetanernes situation, sport, det at være menneske i hver sin ende af verden og alt muligt andet spændende.

Frivilligt arbejde i udlandet - HÖJSKOLENDK4

Det kreative hands-on projekt kan tage mange former og det varierer fra ophold til ophold.
I tiden op til ankomsten i Indien, finder vi et meningsfuldt sted at sætte ind, og har fx hjulpet med renovation af Tibet Hope Centers lokaler, renovation af en mindre tibetansk café og lavet et større maleprojekt på en lokal tibetansk skole.
Du får selv mulighed for at vælge dig ind på det eller de projekter, hvor du har allermest energi, og derved kan være med til at gøre den størst mulige forskel.

Glæd jer til en unik og livsbekræftende oplevelse i ca. 2.000 meters højde i Nordindien.

Læs mere om højskoleopholdet ‘Indien, Nepal, Thailand & Sri Lanka’ her!

Frivilligt arbejde i Mellemamerika

På vores ophold i Mellemamerika laver vi frivilligt arbejde i Guatemala, i byen Quetzaltenango, som Mayaindianerne i sin tid kaldte ’Xela’.
For at kunne hjælpe lokalbefolkningen på bedste vis, sætter vi os ind i landets kultur og historie. Det gør vi blandt andet ved at invitere forskellige lokale NGO’er og personer, der hver især kæmper for en positiv udvikling i Guatemala.

Frivilligt arbejde i udlandet - HÖJSKOLENDK3

I Guatemala har vi forskellige former for frivilligt arbejde, som du kan vælge imellem. Vi har lagt rammerne for spændende og udfordrende projekter, hvor I fx kan hjælpe Mayaindianere fra hele landet, bygge skoler og sundhedscentre, lave kreative og spændende aktiviteter for fattige og udsatte børn og unge, hjælpe gadehunde, lære lokale kvinder nye køkkenkundskaber fra vores kultur eller hjælpe med beplantning hos Chico Mendes, som vi hvert år støtter med et økonomisk tilskud.

Læs mere om højskoleopholdet i Mellemamerika her!

6 (rigtigt) gode grunde til at lave frivilligt arbejde

1. Sæt dit aftryk på verden
At lave frivilligt arbejde på vores højskoleophold, giver os en mulighed for at gøre en positiv forskel for det fællesskab og den verden vi gerne vil leve i. Her er vi en del af noget der er større end os selv – og det er vigtigt og fedt at opleve.

Frivilligt arbejde i udlandet - HÖJSKOLENDK5

2. Kom tættere på de lokale, kulturen og det autentiske
At blive en del af det lokale samfund, er noget af det fedeste ved at lave frivilligt arbejde. Det giver os et andet perspektiv af de mennesker der bor der og det land vi befinder os i – og dermed en større forståelse. Det er en autentisk og meningsfuld kulturoplevelse.

3. Ansvar – let’s give back
Vores rejser får en dybere mening, når vi ruller ærmerne op og giver tilbage til de steder vi besøger på vores højskoleophold. Når vi vælger projekter, er nogle af følgende spørgsmål de vigtigste:
– Hvilken forskel vil det gøre for lokalsamfundet?
– Respekterer organisationen vi samarbejder med de lokale, kultur, natur og værdier?
– Er det meningsfuldt for både modtagere, vores elever og HÖJSKOLENDK?

4. Mere end bare turister
En anden og vigtig årsag til at lave frivilligt arbejde, er at vi ikke bare er turister. Her får vi real-world-hands-on oplevelser og erfaringer, når vi fx kommer tæt på de tibetanske flygtninge i Nordindien, de skønne unger på ’Boys & Girls Club’ i Caribien, dyrene på animal shelteret i Mexico, underviser i engelsk for de lokale i Xela i Guatemala eller bygger en bambusbro, så landsbyen igen kan komme til markedet og få handlet nødvendige dagligvarer. Som frivillig møder du mennesker fra alle lag af samfundet og det sætter altså sit aftryk – i både dem og dig. Indtryk der meget vel kan sidde der resten af jeres liv.

5. Lær noget nyt – det er altid fedt!
Hvorfor elsker arbejdsgivere og virksomheder at man har lavet frivilligt arbejde?
Fordi du har rullet ærmerne op, givet af dig selv, fået et større perspektiv på livet og dig selv og har lært noget om bl.a. kulturer, mennesker, samarbejde, problemløsning, forskellighed og respekt.
Og så er det bare altid fedt at lære noget nyt – det tør vi godt at garantere dig at du gør når vi laver frivilligt arbejde.

6. Det er sjovt!
Selvfølgelig tager vi det frivillige arbejde seriøst og behandler det med den største respekt – men det skal også være sjovt. Vi møder nye mennesker, får oplevelser vi ellers aldrig ville have fået, lærer om kulturer og traditioner på en anderledes måde og ser steder vi ellers ikke havde opdaget. Vi griner, knokler, hygger, spiser, planlægger og slapper den sammen med de lokale – det er alt for fedt.

Læs mere om vores eventyrlige højskoleophold her!

Nysgerrig på frivilligt arbejde i udlandet?

Omfanget af det frivillige arbejde afhænger af dit eget engagement og kreativitet, og viljen til at gøre en forskel for en lokalbefolkningen, der tager mod din hjælp med åbne arme. Og der er rigeligt at tage fat i.

I ‘Frivilligt Arbejde & Kulturforståelse’ prioriterer vi hands-on erfaring, så vi får mest mulig tid til at gøre en reel og mærkbar forskel.

Hvis du har spørgsmål, er i tvivl om noget eller bare har lyst til en snak til ring endelig til os på tlf. 7027 9007, skriv en mail på info@hojskolendk.dk eller fang os på chatten. Vi er altid klar på en snak om småt eller stort.